ابتلأ به دیابت در کودکان چاق و افزایش خطر ضعف استخوان

در تحقیقی که بر روی 140 کودک چاق بی تحرک 7 تا 11 ساله انجام گردید ، 30% از کودکان که تنظیم قند خون آنها ضعیف بود 4 تا 5% تراکم استخوان کمتری نسبت به سایر کودکان (که مشکلی در تنظیم قند خون نداشتند) داشتند.

دکتر Pollock و همکارانش در انستیتو Georgia MCG's به بررسی ارتباط ضعف استخوان و ابتلأ به دیابت نوع 2 در کودکان پرداختند.

دیابت نوع 2 در میان کودکانی که چاق و غیر فعال هستند اخیراً افزایش یافته است. اعتقاد بر این است که دیابت نوع 1 در میان کودکان بیشتر شایع است که نتیجۀ ژن و عوامل محیطی است و بروی سلامت استخوانها نیز تأثیر می گذارد.

دکتر Pollock می گوید یافته های این تحقیق اولین نشانه های ارتباط بین چاقی و شکستگی های استخوان را در دوران کودکی هویدا کرد. نتایج تحقیق در مجلۀ the journal of  Bone and Mineral Research به چاپ رسید. در حالیکه کودکان دارای اضافه وزن ممکن است جرم استخوانشان بیش از کودکان دارای وزن طبیعی باشد اما از نظر قدرت و سایز به اندازۀ کافی قوی نیست که بتواند زیادی وزن و اندازۀ بدن آنها را جبران کند.

دکتر Pollock اضافه می کند که ما نمی توانیم نظر قطعی بدهیم که هر کس دارای اضافه وزن است استخوان ضعیف تری دارد، اما این موضوع به مقدار چربی و توزیع آن در بدن مرتبط می باشد. برای مثال در افراد مبتلا به پیش دیابت مقدار بیشتری چربی به ناحیۀ شکمی تجمع یافته است، بخصوص چربی های احشایی که نوعی چربی قطور در ناحیۀ شکم است و با دیابت و بیماریهای قلبی- عروقی مرتبط می باشد.

در این مطالعه، مشخص گردید که تجمع چربی احشایی با ضعف  دانسیتۀ استخوان مرتبط است، اما تجمع چربی درتمام بدن با افزایش جرم استخوان همراه می باشد. دکتر Pollock می گوید : بنظر می رسد وجود چربی شکمی اضافه نقش کلیدی در ارتباط پیش دیابت با کاهش تراکم استخوان بازی می کند.

دکتر Pollock معتقد است نتایج این تحقیق یک زنگ هشدار برای والدین در مورد عواقب ناگوار چاقی دوران کودکی در مراحل بعدی زندگی است. برای جلوگیری از عواقب بعدی کافی است فعالیت فیزیکی کودکان را افزایش دهیم . یکی از بهترین راهها برای افزایش تراکم استخوان و داشتن استخوانهایی سالم ، انجام فعالیت فیزیکی، داشتن تحرک کافی و ورزش است.

کودکان دارای پتانسیل و زمان زیادی برای ایجاد تغییرات مثبت در زندگی خود هستند.دکتر کاترین دیوی از کلینیک سلامت روانی انستیتو جورجیا معتقد است که ورزش منظم سبب کاهش چربی بدنی کودکان وکاهش خطر ابتلأ به دیابت می شود. چنانچه ورزش را همانند یک دارو بطور منظم انجام دهند، می توانند فردی سلامت و قوی گردند. مرحلۀ بعدی تحقیقات کشف ارتباط افزایش چربی شکمی و اختلال در تراکم استخوان است که شامل بررسی فعالیت های تخریب یا ساخت استخوان در سلولها می شود (مارکرهای استخوانی درکودکان فعالتر است ). همچنین بررسی متابولیسم ویتامین D و ویتامین K درکودکان از مراحل بعدی این تحقیق می باشد.

منبع: www.sciencedaily.com